Wokół diety karmiących matek przez lata narosło wiele mitów, w tym ten o konieczności wyeliminowania z niej niektórych produktów spożywczych, owoców czy warzyw takich jak np. kapusta. Nie musisz jednak tak drastycznie zmieniać swojego jadłospisu. Należy natomiast pamiętać o tym, że dostarczanie swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych wartości odżywczych wpływa nie tylko na Twoje zdrowie, ale i na jakość pokarmu. Co warto wprowadzić do swojej diety? Sprawdź!
Ogólne zasady żywienia dla karmiących mam – o czym warto pamiętać?
Zacznijmy od tego, że zapotrzebowanie na energię i podstawowe składniki pokarmowe wzrasta podczas okresu karmienia piersią. Przyjmuje się, że powinno być ono wyższe o ok. 500 kcal niż normalne, w pierwszych 6. miesiącach laktacji. Właśnie tyle wynosi wtedy “wydatek energetyczny” podczas produkcji naturalnego pokarmu. W kolejnym półroczu wynosi on już ok. 400 kcal.
Musisz pamiętać o tym, że Twoja dieta powinna być odpowiednio zróżnicowana i zbilansowana. Dzięki temu zmniejszysz ryzyko pojawienia się niedoborów witamin i minerałów. Zatem w Twoim jadłospisie powinno znaleźć się miejsce dla produktów bogatych m.in. w żelazo, wapń czy też wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, w tym kwasy DHA i EPA.
Miej na uwadze również to, że Twoja dieta powinna dostarczać Ci odpowiednią ilość białka, węglowodanów złożonych i zdrowych tłuszczy. Staraj się jeść zdrowo. Smażenie i pieczenie zastąp gotowaniem. Sięgaj po produkty bogate w białko, świeże warzywa i owoce, czy też pieczywo pełnoziarniste. Oprócz tego, że da Ci energię do działania, to w dodatku jest cennym źródłem błonnika pokarmowego. Zdrowe tłuszcze znajdziesz m.in. w olejach roślinnych, tłustych rybach morskich, a także algach.
Kluczem do sukcesu jest także odpowiednie nawodnienie organizmu. Podczas laktacji Twój organizm do produkcji mleka potrzebuje więcej płynów – ok. 3 litrów na dobę. Możesz pić nie tylko wodę niegazowaną, ale również naturalne napoje w postaci m.in. herbatek ziołowych, soków owocowych i warzywnych czy syropów. Mocna kawa nie wchodzi w grę – jeśli nie potrafisz jej sobie odmówić, ogranicz się do 1-2 filiżanek słabego naparu.
Jakie suplementy warto dodać do diety podczas karmienia piersią?
Wsparciem dla kobiecego organizmu podczas laktacji mogą być wysokiej klasy suplementy dla karmiących piersią. Jednym z najbardziej polecanych jest tran ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego. Stanowi on bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3: DHA i EPA. Są to składniki, które mają bardzo pozytywny wpływ na organizm zarówno matki, jak i dziecka. Co więcej – maluch potrzebuje ich do prawidłowego rozwoju, a zwłaszcza układu nerwowego i mózgu. Dlatego też spożywanie tranu może zadziałać z korzyścią również w trakcie ciąży. Pamiętaj jednak o tym, aby jego wprowadzenie do codziennego menu skonsultować ze swoim lekarzem.
Możesz sięgnąć również po specjalne oleje dla mam, które zostały stworzone z myślą zarówno o przyszłych, jak i tych w ciąży i karmiących. Produkty na bazie naturalnych olejów roślinnych takich jak m.in. olej z wiesiołka, lniany, słonecznikowy czy z nasion chia pozwala kompleksowo wspierać organizm karmiących matek. Olej dla mam może być cennym źródłem m.in. kwasów omega-3, aktywnej formy kwasu foliowego, jak również szeregu innych witamin ważnych nie tylko z punktu widzenia Twojego samopoczucia i zdrowia, ale również Twojego maluszka.
Artykuł sponsorowany